Voor een sterk lokaal bestuur

Kies hieronder uw thema

Vijf sleutels om succesvol te veranderen
verantwoordelijken die een sleutelrol (zullen) spelen in veranderingsprojecten van het bestuur naar aanleiding van de integratie gemeente en OCMW.
​​​​​​​

 

​Vijf sleutels om succesvol te veranderen 
(Integratie Gemeente - OCMW)


Deze cursus is volzet.
 


 

Voor

Deze opleiding richt zich uitdrukkelijk naar verantwoordelijken die een sleutelrol (zullen) spelen in veranderingsprojecten van het bestuur naar aanleiding van de integratie gemeente en OCMW.


Situering

Geconcentreerd op vier dagen verwerft u theoretische inzichten,  praktische vaardigheden en methodieken om organisatieveranderingen met meer kennis van zaken door te voeren. Deze opleiding richt zich uitdrukkelijk naar verantwoordelijken die een sleutelrol (zullen) spelen in veranderingsprojecten van het bestuur naar aanleiding van de integratie gemeente en OCMW.

 

De integratie gemeente - OCMW trekt immers veranderingen op gang die raken aan elke vezel van beide organisaties en die bestuurders en beleidsmedewerkers uitdagen in hun management- en leiderschapskwaliteiten. Staat u mee aan het roer van dit traject? Bent u enthousiast en wilt u uw hele organisatie meenemen in die dynamiek? Wenst u een succesverhaal te maken van de versterkte samenwerking? Ja, maar hoe?

 

​Programma

Dag 1:  De rollen van de 'Change Agent'

Veranderingen doorvoeren vraagt een grote flexibiliteit van degenen die de verandering moeten leiden, we noemen hem of haar hier de change agent. U verwerft inzicht in de verschillende rollen van de change agent, hoe deze elkaar aanvullen en wat hierin de eigen persoonlijke voorkeuren en (ontwikkel)uitdagingen zijn. 

We verdiepen de rol van "betekenis gever": hoe kan u het beeld van de nieuwe organisatie (visie op verandering) wervend binnen het bestuur communiceren? U krijgt handvaten voor een gerichte veranderingscommunicatie.

 

Dag 2: Leiderschap nemen

Leiders van verandering hebben beïnvloedend vermogen nodig en politieke vaardigheden om belangen te verenigen. We onderzoeken de belangen van de verschillende stakeholders en gaan na hoe u macht verwerft, hanteert en deelt doorheen de veranderingen. U gaat naar huis met inzichten omtrent uw "politieke" vaardigheden en een persoonlijke stakeholdersanalyse van uw veranderingstraject.

 

Dag 3:  Structuur brengen in het veranderingstraject

In deze module staan we stil bij de architectuurprincipes die leidend (kunnen) zijn voor de integratie en de nieuwe organisatie. Afhankelijk van de visie, geven we handvaten voor het uittekenen van de projectstructuur.

 

​Dag 4: Weerstand kanaliseren en betrokkenheid creëren

Deze dag maakt u proefondervindelijk kennis met een participatie aanpak die u achteraf zelf kan inzetten om betrokkenheid te garanderen en om een management / change agent team te creëren dat gezamenlijk de veranderingen draagt.  

 

Begeleiding

Daan Sorgeloos superviseert het vierdaags traject en begeleidt de eerste twee dagen. Daan begeleidt al meer dan 10 jaar lokale besturen en maatschappelijke organisaties bij het ontwerp en de implementatie van veranderingstrajecten. Als adjunct professor en academic co-director van de Master Class Change Management van de Antwerp Management School staat hij ook borg voor de wetenschappelijke onderbouw van het traject.

 

Toon Torbeyns adviseert organisatie-ontwikkelingstrajecten in nationale en internationale context, is gebeten door innovatief organiseren en combineert eveneens consulting met een academische ervaring als docent aan de VUB.

 

Carla Arp heeft bewezen expertise in het begeleiden van teams en individuen doorheen transities, coachen en challengen van leiders. Zij begeleidt de vierde dag van het traject en neemt u mee in een aanpak die focust op het zien van groeiopportuniteiten in mensen en organisaties, het vieren van verwezenlijkingen, motiveren en aanmoedigen van collega's voor de volgende uitdaging.

 

​ 

Deelnemers

 Het maximaal aantal deelnemers per groep is beperkt tot 20.

 

Vormingsuren 

24 uren 

 

 

Waar en wanneer 

​Deze opleiding organiseren wij op volgende locaties:

Leuven​

Faculty Club, Groot Begijnhof 14, 3000 Leuven – wegbeschrijving 
donderdag 3/05, dinsdag 22/05, donderdag 7/6 en donderdag 21/6/2018 
telkens van 9.30 tot 16 uur met een onthaalkoffie vanaf 9 uur.​

 

Gent

STAM - Stadsmuseum Gent, Bijlokesite, Godshuizenlaan 2 te 9000 Gent - wegbeschrijving
dinsdag 11/9, donderdag 27/9, donderdag 11/10 en dinsdag 23/10/2018 
telkens van 9.30 u tot 16u met een onthaalkoffie vanaf 9 uur ​


 

Deelnamepriis

VVSG-leden: 650 euro per persoon
Niet-leden  : 900 euro per persoon

​(voor vier dagen opleiding , incl.  documentatie, broodjeslunch en koffiepauzes)​


 

Inschrijven

​Schrijf nu in via  http://academie.vvsg.be of langs dit Inschrijvingsformulier_VVSG_tav_AnnRonsmans.doc.

Graag ontvangen wij uw inschrijving uiterlijk tot 19 april 2018  (groep Leuven) en 28 augustus 2018 (groep Gent).


 

Betaling

U betaalt na ontvangst van onze factuur.

 

Annuleren
Annuleren kan kosteloos tot 19 april 2018  (groep Leuven) en 28 augustus 2018 (groep Gent)​
De volledige deelnameprijs wordt aangerekend wanneer de annulatie later plaatsvindt. Bent u onverwacht verhinderd of is het te laat om te annuleren? Laat u vervangen door een collega.

Info inhoudelijk

Peter Hautekiet,  VVSG-stafmedewerker organisatieontwikkeling
peter.hautekiet@vvsg.be , 02 211.56.46​

 

 

Info praktisch

Ann Ronsmans, verantwoordelijke voor de organisatie van vorming en evenementen
ann.ronsmans@vvsg.be, 02 211 55 61


 

 

Organisatie

Een organisatie van de VVSG met de steun van de Vlaamse overheid.

                              

​​​ 

 


 

Navigatie