Voor een sterk lokaal bestuur

Kies hieronder uw thema

Studiebezoek Noord-Frankrijk - Werk maken van een succesvol lokaal duurzaam beleid
Voor wie:
Het studiebezoek staat open voor zowel mandatarissen als ambtenaren en voor alle VVSG-leden met interesse in lokale duurzame praktijken.
 

 

Laat je inspireren in Grande-Synthe en Loos-en-Gohelle​

​​In mei plannen we een studiebezoek aan onze Noord-Franse buren. We gaan de boer op in de departementen 'Nord' en 'Pas de Calais' en bezoeken enkele inspirerende lokale praktijken. Thema's die aan bod komen zijn energie, biodiversiteit in de stad, burgerbetrokkenheid, duurzame mobiliteit en duurzame wijken, water, korte keten, …

We krijgen er onder meer een rondleiding in de gemeenten Loos-en-Gohelle en Grande-Synthe en nemen een kijkje bij een sociaal lokaal voedselproject in de regio.

 

Loos-en-Gohelle

Op de Trefdag hadden we de eer en het genoegen om de ondertussen wereldbekende Franse burgemeester van het 'kleine' Loos-en-Gohelle te verwelkomen als spreker.  Dhr. Jean-François Carron bracht er het verhaal van de duurzame reconversie van zijn gemeente. De manier waarop hij de grijze mijnstad uit de vorige industriële revolutie transformeerde naar een duurzame, bloeiende gemeente, kent weerklank tot ver buiten de landsgrenzen. De gemeente zet sterk in op cocreatie en participatie en bouwt met beperkte middelen, maar in sterke samenwerking met de inwoners, Loos-en-Gohelle uit tot een laboratorium van duurzame ontwikkeling.

 

Grande-Synthe

Net als Loos ging Grande-Synthe ook lange tijd gebukt onder de restanten van de eens zo bloeiende industrie. De stad is omgeven door 14 Seveso frabrieken die wel wat luchtvervuiling met zich meebrengen maar desalniettemin werd Grande-Synthe in 2010 toch verkozen tot biodiversiteitstad van Frankrijk. Het is het resultaat van een duurzaam beleid dat sterk inzet op duurzame stadsontwikkeling, hernieuwbare energie, groen in de stad en biodiversiteit. Samen met de inwoners gaat de stad aan de slag in lokale en biologische voedselprojecten om de sociale cohesie in de buurten te versterken en er werden enkele ambitieuze duurzame, stedenbouwkundige projecten gerealiseerd. Zeker de moeite waard dus om er een kijkje te nemen!​

 

Programma

Deelnemers ontvangen nog een meer gedetailleerd programma.

​Dinsdag 22 mei

​09.30​​Verzamelen parking station Brugge, vertrek per bus richting Nord Pas De Calais​
​11.00Toelichting en uitleg over het project L'écopole Alimentaire in Le Jardin de Cocagne de l'Ecopôle alimentaire de la Région d'Audruicq​
​12.00Lunch in La Table De Cocagne met streekproducten uit de regio
​13.30Vertrek naar Grande- Synthe
​14.00​Rondleiding in de gemeente Grande- Synthe: Burgemeester Damien Carême en Jean-Christophe Lipovac, directeur van het Project "Transition écologique et social" nemen er ons op sleeptouw in hun stad.  We krijgen meer uitleg over de opgestarte projecten en de toegepaste methodieken. We wandelen langs de groene assen van de stad en het natuurdomein.
​17.30​Verplaatsing naar Saint-Omer
​18.00​Diner en avondprogramma in Saint-Omer
​Overnachting
​ ​

Woensdag 23 mei

​08.00Ontbijt
​08.30​Vertrek richting Loos-en-Gohelle​
​09.00Verwelkoming door Burgemeester Jean-François Carron
​10.00​Samen met de burgemeester verkennen we het terrein en bezoeken we enkele inspirerende projecten in zijn gemeente. We maken uitgebreid kennis met zijn gemeente, zijn aanpak, visie en toekomstplannen en beklimmen er de indrukwekkend terrils.
​13.00Lunch in 'Café des mineurs'
​14.30Vertrek richting Vlaanderen
​16.00​Aankomst in station Brugge

 

Wanneer

 Dinsdag 22 en woensdag 23 mei 2018.

 

Deelnameprijs

365 euro per deelnemer voor VVSG-leden​, alles inbegrepen (vervoer, maaltijden, rondleidingen, overnachting, tolk ter plaatse).

 ​

Inschrijven

Schrijf nu in.
Wees er snel bij want het aantal plaatsen is beperkt.

 

Betaling

U betaalt na ontvangst van onze factuur.

 

Annuleren

Kosteloos annuleren is mogelijk tot en met  1​ mei 2018 . De volledige deelnameprijs wordt aangerekend wanneer de annulering later plaatsvindt. Bent u onverwacht verhinderd of is het te laat om te annuleren? Laat u vervangen door een collega.

 

Info inhoudelijk​

Dieter Hoet, stafmedewerker Steunpunt landelijke gemeenten​,
dieter.hoet@vvsg.be, 02 211 56 24

Nathalie Dumarey, ​stafmedewerker Steunpunt landelijke gemeenten, 
nathalie.dumarey@vvsg.be, 02 211 55 59​

 

Info praktisch

Willem Ceulemans, verantwoordelijke voor de organisatie van vorming en evenementen VVSG-academie
willem.ceulemans@vvsg.be, 02 211 55 06

 

Organisatie

Een organisatie van het Steunpunt landelijke gemeenten en de VVSG.


 

Navigatie