Voor een sterk lokaal bestuur

Kies hieronder uw thema

Kindvriendelijke woonomgevingen
Schepenen bevoegd voor jeugdbeleid, woonbeleid, publieke ruimte, stedelijke ontwikkeling, SB
Ambtenaren bevoegd voor woonbeleid, sociale huisvesting en publieke ruimte Jeugdconsulenten, vrijetijdscoördinatoren, medewerkers lokaal SB

De Vlaamse Woonraad, het Kinderrechtencommissariaat, VVJ en de VVSG nemen gezamenlijk initiatief om in samenwerking met vijf centrumsteden in te zoomen op projecten die oog hebben voor de ontwikkeling van kindvriendelijke woonomgevingen.

Het programma in Turnhout:

In de voormiddag staan we stil bij de relatie 'kinderen en huisvesting' en licht Sven De Visscher (Hogent) de belangrijkste kapstokken voor een kindvriendelijke woonomgeving toe.

Burgemeester Eric Vos,schepen Hannes Anaf ( jeugd, sport, milieu en energie, strategische planning en duurzaamheid) en schepen Astrid Wittebolle (ruimtelijke ordening, projectmanagement, cultuur en musea, toerisme en communicatie) bieden een inkijk in het Turnhoutse beleid en schetsen de beleidsprioriteiten voor de kindvriendelijke stad..

Lokale praktijken uit Westerlo (sociale huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen) en Bonheiden getuigen over hun sterke praktijken. Mobiliteitsdeskundige Wouter Verhaert schetst hoe de bewegingsvrijheid en -ruimte in de stad voor kinderen en tieners gedurende de voorbije decennia kleiner en kleiner werd. Vanuit een vernieuwde visie op de stad als belevingsruimte neemt Turnhout doordachte maatregelen om die trend te keren.

Na de lunch trekken we per fiets door Turnhout en bezoeken we goede praktijken in de gaststad.

Er werden drie routes uitgetekend die elk halt houden op twee van de drie geselecteerde locaties.

In het nieuwe stadsdeel Heizijdse Velden ligt de focus op 'duurzaam wonen in het groen'. Door compact te bouwen kan er maximaal ingezet worden op groene belevingsruimte voor jong en oud. Centraal ligt de gerenoveerde stadsboerderij die de link tussen stad en platteland legt. De invulling met o.a. ruimte voor avontuurlijk spelen in een landschapspark, de barbequeplek, de boerderijdieren,... kreeg vorm na inspraak van kinderen en jongeren, omwonenden en passanten. De uitbating is in handen van een sociale werkplaats.

De wijk Meulentiende is een bijzondere nieuwbouwwijk in de binnenstad, gelegen op een steenworp van de Grote Markt. De wijk is ontworpen voor jonge gezinnen met kinderen; met een grote autovrije zone, veel doorsteken voor fietsers en voetgangers, als woonerf ingerichte straten en vooral centraal gelegen groene speelzo

ne.

 

Park Begijneveldekens werd in 2014 geopend op het voormalige rangeerterrein van de NMBS. Naast ruimte voor toekomstige woonontwikkeling werd vooral ingezet op maximale belevingswaarde van het nieuwe park: een aangename speelruimte met grasvelden en bomenrijen; een skateterrein met skatebowl en streetgedeelte, de Finse piste,... Buurtsport maakt dankbaar gebruik van het park om voor diverse groepen een sportaanbod op maat te bieden. De skaters zelf zijn betrokken bij ontwerp, aanleg en beheer van het skatepark.

Terug aangekomen op het vertrekpunt is er gelegenheid om de ervaringen en opinies uit te

wisselen.​

Doelgroep

Schepenen bevoegd voor jeugdbeleid, woonbeleid, publieke ruimte, stedelijke ontwikkeling, sociaal beleid,…

Ambtenaren bevoegd voor woonbeleid, sociale huisvesting en publieke ruimte

Jeugdconsulenten, vrijetijdscoördinatoren, medewerkers lokaal sociaal beleid,

Professionals actief op het snijvlak jeugdbeleid, woonbeleid, publieke ruimte

Waar en wanneer  

 dinsdag 27 maart 2018

Futur

 Wezenstraat 6, 2300 Turnhout

Dit event plannen we, wanneer de datum in Turnhout u niet past, ook  op andere locaties:

Programma

Onthaal vanaf 8.30 u

Start programma 9.00 u

Einde programma 16.30 u

Gelegenheid tot netwerkdrink tot 18.00 u

Deelnameprijs

De deelnameprijs bedraagt slechts 50 euro.

Inclusief lunch, verplaatsingen in de gaststad en netwerkdrankje.

Dit wordt voor deze prijs mogelijk gemaakt door de gewaardeerde inbreng van de verschillende partners en door de gastvrijheid van onze gaststeden.

Begeleiding

Dit is een initiatief van de VVSG in samenwerking met de het Kinderrechtencommissariaat, de Vlaamse Woonraad en VVJ. De gaststeden leveren hun bijdrage als gids doorheen de lokale praktijk.

Voor VVSG staan Joris Deleenheer, stafmedewerker lokaal woonbeleid, en Chris Peeters, stafmedewerker jeugd en sport, in voor de begeleiding.

Inschrijven

Schrijf nu in via: VVSG Academie

Of met dit inschrijvingsformulier

Wij ontvangen uw inschrijving graag voor 18 maart 2018.

Betaling

U betaalt na ontvangst van de factuur.

Annuleren

Kosteloos annuleren is mogelijk tot 15 maart 2018.

De volledige deelnameprijs wordt aangerekend wanneer de annulatie later plaatsvindt. Bent u onverwacht verhinderd of is het te laat om te annuleren? Laat u vervangen door een collega.

Info inhoudelijk

Chris Peeters, diensthoofd en stafmedewerker, sport & jeugd

chris.peeters@vvsg.be            02 211 55 92

Joris Deleenheer, stafmedewerker wonen

joris.deleenheer@vvsg.be        02 211 55 28

Info praktisch 

Gudrun Hellinckx, verantwoordelijke voor de organisatie van vorming en evenementen

gudrun.hellinckx@vvsg.be  , 02 211 55 57

Deze vorming is een organisatie van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG vzw) in samenwerking met het Kinderrechtencommissariaat, de Vlaamse Woonraad, VVJ en de stad TURNHOUT

 

Navigatie