Voor een sterk lokaal bestuur

Kies hieronder uw thema

Kinderopvangcaravan IBO 2018 - Leuven
Kinderbegeleiders tewerkgesteld in de kinderopvang van schoolgaande kinderen die wordt georganiseerd door een lokaal bestuur.

DEZE VORMING HEEFT ENKEL NOG VRIJE PLAATSEN IN WORKSHOP 6.caravan2018.JPG

Goede kinderopvang vraagt de juiste persoon met het juiste talent op de juiste plaats. Die juiste persoon ben jij! Jouw inzet, als kinderbegeleider, maakt het verschil in de kinderopvang: kinderen stimuleren, rekening houden met hun noden, met hen spelen  en ravotten. Hen blijven boeien elke dag opnieuw. Ouders onthalen en verwelkomen,  zorg dragen voor jezelf en je collega's ... Elke dag weer kan de kinderopvang op  jouw inzet rekenen.

Om je te inspireren reist onze Kinderopvangcaravan het hele land door. Het VVSG-Steunpunt Kinderopvang en Diverscity organiseren op 20 dagen gratis vorming in je eigen regio en buiten de openingsuren van de buitenschoolse kinderopvang.  

Wij hopen je te mogen verwelkomen.

Programma

0​9.00 uur: ​Onthaal met koffie en versnaperingen

09.30 uur: Startmoment​ ​

09​ .45 uur: Start van de workshop​

11.15 uur: Pauze

11.30 uur: Vervolg van de workshop​ ​

13.00 uur: Lunch​ ​

13.30 uur: Einde​ ​

 

Workshops 

Er zijn 14 Kinderopvangcaravans met telkens 4 workshops. Daarnaast zijn er 6 Kinderopvangcaravans met 6 workshops. Nieuw dit jaar is dat alle workshop drie uur duren. De inhoud van de workshops richt zich op alle schoolgaande kinderen van 2.5 tot 12 jaar, tenzij anders vermeld.

De workshops beschikbaar in Leuven zijn:

WS1 Origineel speelaanbod voor kleuters – VDS – doelgroep: kinderen in de opvang tot 6 jaar

Hé, speel je mee? In deze workshop maak je kennis met honderden speelideeën, filmpjes en leuke testjes. Je probeert heel wat uit, leert hoe je écht op kleuters inspeelt en hoe je hen impulsen geeft. Je gaat boordevol inspiratie, speelideeën en speeltips weer naar huis. Terug in je opvang vind je nog meer ideeën op Speelbank.be. Deze website richt zich nu nog op baby’s en peuters, maar vanaf maart 2018 vind je hier ook speelinspiratie voor kinderen tot zes jaar

WS2 Avontuurlijk spelen – Kleefkruid – doelgroep: kinderen in de opvang vanaf 6 jaar 

Heb jij ook zin in meer avontuur op de opvang? Kom dan mee uitzoeken welk boeiend avontuur er mogelijk is  in jouw opvang. Je vertrekt vanuit avontuurlijke speelsituaties. Wat maakt avontuur plezant? Wat leren kinderen eruit? Wat is risicovol spel en is het spel de risico’s wel waard?
Je ontdekt ook zelf avontuurlijke speelimpulsen en activiteiten. Je onderzoekt wat er kan en mag binnen de regelgeving, leert zelf risico’s inschatten en er gepast op reageren.
Stap voor stap werk je aan meer, zinvol én verantwoord avontuur voor kinderen in jouw opvang. Heb je foto's van een avontuurlijk spel, breng deze mee. 

WS3 Das pas sjiek! Muziek in de opvang – Tamboeri

Schrikken muzikale activiteiten je af omdat je niet kan zingen? Of bespeel je geen instrument?  Dan is deze workshop echt iets voor jou. Je maakt kennis met muzikale spelletjes en eenvoudige liedjes. Je gaat aan de slag met lichaamspercussie, trommelen met je voeten, een ontspannende muzikale massage, … Door uit te proberen, te zingen, te bewegen, te musiceren, krijg je zelf ook zin om aan de slag te gaan. Je zal zien, ook jij kan muziek naar de opvang brengen. En genieten van muziek, want ja … speelplezier is natuurlijk heel belangrijk, ook in deze workshop.

WS4 Moeilijke gesprekken voeren met ouders – Iets anders compagnie

Op een klacht reageren, ‘nee’ leren zeggen, grenzen stellen. Het zijn stuk voor stuk moeilijke gesprekken die je regelmatig met ouders moet voeren. Hoe pak je zo’n gesprek aan, welke vaardigheden spelen een rol en welke valkuilen moet je vermijden? In deze workshop krijg je inzichten en technieken aangereikt om een moeilijk gesprek te voeren, die je in alle rust en veiligheid samen inoefent met een acteur.

WS5 Inclusieve kinderopvang: kind onder de andere kinderen – VCOK

In deze workshop denk je na over wat een inclusieve kinderopvang voor kinderen, ouders en kinderbegeleiders kan betekenen. Je staat stil bij heel wat vragen: Hoe kijk je naar kinderen met specifieke zorgbehoeften? Wat kan je als kinderbegeleider doen om elk kind er werkelijk bij te laten horen? In welke mate pas je activiteiten aan? Wat kan je doen om respectvolle contacten tussen alle kinderen te stimuleren? … Daarnaast wissel je praktijkvoorbeelden uit, maak je kennis met bruikbare kinderboeken over dit thema en reflecteer je over de sterke en minder sterke punten van je opvang.

WS6 Brandpreventie en veilige evacuatie – Sicli

Als kinderbegeleider moet je geoefend zijn in het hanteren van brandbestrijdingsmiddelen en de ontruiming van de kinderopvanglocatie. In deze workshop worden theorie en praktijk gecombineerd. Na het volgen van de workshop kan je praktisch aan de slag gaan met de brandbestrijdingsmiddelen in je eigen kinderopvang en kan je een evacuatie begeleiden.

Waar en wanneer

Dinsdag 27 maart 2018
Brabanthal, Brabantlaan 1, 3001 Leuven 

Deelnameprijs

GRATIS, inclusief koffie met versnaperingen en broodjeslunch. De reële kostprijs van de vorming wordt niet aangerekend. Dit is mogelijk dankzij financiering uit het VIA4akkoord. Het VIA4-akkoord is een Vlaams intersectoraal akkoord voor de openbare social profitsector dat werd afgesloten tussen de VVSG vzw, de drie erkende vakbonden en de Vlaamse regering. Met deze Vlaamse middelen kan het VVSG-Steunpunt Kinderopvang een ondersteuningsaanbod ten aanzien van de kinderopvang uitwerken.

Inschrijven

Je kan inschrijven vanaf 9 januari 2018 en dit via academie.vvsg.be of via mail aan koc@vvsg.be (enkel met 'inschrijfformulier Kinderopvangcaravan 2018').
 Tip! Indien je inschrijft via academie.vvsg.be ben je meteen zeker van je plaats.

Annuleren

Annuleren of wijzigen van een workshop (indien niet volgeboekt) kan kosteloos tot 14 dagen voor de start van de vorming of je kan een plaatsvervanger doorgeven. De deelnameprijs van 60 euro wordt aangerekend wanneer de annulatie later, zonder geldige reden, plaatsvindt.

Info praktisch

Elke Van den Wijngaert, Organisatieverantwoordelijke VVSG-academieteam, koc@vvsg.be of 02 211 56 60

 

Organisatie

organisatie.jpg 

Navigatie