Voor een sterk lokaal bestuur

Kies hieronder uw thema

Praktijkdag Sociale Media
​​​ Op 5 december 2017 vindt de derde editie van de  Praktijkdag Sociale Media voor lokale besturen plaats. 
​Hoe haalt u nog meer uit sociale media? ​Laat u inspireren door experten en maak kennis met een mooie selectie van sterke lokale prakijken. De praktijkdag is tevens een unieke kans om tips en ervaringen uit te wisselen met collega's en gelijkgestemden uit andere besturen. 

#SOMEVVSG

 ​

Presentaties 

Download de presentaties.

 

Programma

09.00Onthaal met koffie
09.30Welkom door Mieck Vos, algemeen directeur VVSG
@mieckvos
09.40Zijn onze steden en gemeenten restaurants met een open keuken? 
Resultaten van het sociale media onderzoek ism VVSG.
Nadja Desmet, sociale media strateeg, socialemediaburo.be
@NadjaDS
10.15Utrecht: Sociale media als dagelijkse datastroom in de organisatie met de Newsroom en de Tamtam.
Peter-Paul Hellings @pphellings en Sandra Sluijter @sandrasluij32
10.55Pauze
11.15 - 12.10WORKSHOP
Online overtuigen via sociale media. Het nieuwe campagnevoeren in de praktijk.
Reinout Van Zandycke @reinout_vz, co-auteur van Het Nieuwe Campagne Voeren.
of
11.15

Sessie 1 van Tafelen rond

Voor sessies 1 en 2  kiest u terplekke uit volgende onderwerpen:

1.Boechout pionierde met het werven van medewerkers met video's op Facebook en inspireerde zo ook al anderen.
Ervaringsdelen, aandachtspunten, struikelblokken en het ontstaan van deze aanpak, verneem je van Rita Lemmens, deskundige personeel, Boechout.
2.Content maken we samen, met alle diensten. In Waregem gebruiken ze hiervoor het 4W-programma. Ervaringsdelen en tips van Tom De Smet @Tom_Waregem,  stafcoördinator communicatie Waregem.
3.Een kijkje achter de schermen van het sociale media beleid van de Brandweer Zone Antwerpen.  Kristof Geens @kristofG, deskundige communicatie en woordvoerder.
4.Tripfixer, een (Facebook) Messenger chatbot die jou gidst doorheen het vrijetijdsaanbod. Ervaringsdelen en praktische tips van de communicatiedienst van de provincie Antwerpen.
Laura Himschoot, projectmanager.
5.OBI4wan biedt een gebruiksvriendelijke tool voor online- en offline media monitoring, webcare, data-analyse, social analytics en content publishing. Demo's en meer info. @OBI4wan
6.Activeer jouw ambassadors en creëer maximale impact met Social Seeder. 
@socialseeder
7.Brugge luistert wat leeft op sociale media en brengt "buiten naar binnen" met een dagelijkse TamTam light. Wat willen ze bereiken? Hoe pakken ze het aan? Ervaringsdelen en inspiratie met Jonathan Nowakowski @j_nowakowski, verantwoordelijke communicatie stad Brugge.
8.e-MOVI: videocommunicatie biedt voor lokale overheden heel wat toegevoegde waarde in de relatie met burgers, bezoekers en toeristen. Denk maar aan de aankondiging en aftermovies van events, citymarketing, instructievideo’s voor gemeentelijke dienstverlening, veiligheidscommunicatie,… Met e-MOVI ga je zelf aan de slag: filmen, monteren en online publiceren vanop 1 toestel mét kwalitatieve audio.
9.Hoplr, het meest sociale netwerk. Praktijkvoorbeelden over buurtzorg, sociale cohesie, gerichte communicatie en burgerparticipatie @hoplr
10.Als gemeenteraadslid al vloggend de gemeenteraad dichter bij de inwoners brengen. Ervaringsdelen met gemeenteraadslid Steven Dewitte @stevendenwitten uit Roeselare. 
​11.​Via Facebook en Pinterest preventietips verspreiden en werken aan de reputatie van de gemeenschapswachten. Jan Tahon, preventiewerker stad Blankenberge.
​12.Het heft in eigen handen nemen bij het verspreiden van beelden van criminele feiten op sociale media. Politiezones en het parket roepen op om beelden van misdrijven aan hen te bezorgen om ze te delen op sociale media en zo misdrijven te helpen oplossen. Opzet, resultaten, ervaringsuitwisseling en tips.  
Dirk Van Aerschot @dirkvanaerschot, Korpschef, PZ Geel-Laakdal–Meerhout
11.40Wissel
11.45Sessie 2 van Tafelen rond
12.10 Lunch
13.10

#SOMEVVSG Challenge - uitreiking prijzen
Neem deel op  Facebook:​ https://www.facebook.com/socialemediaburo.be/

13.30Conversatiemanagement en webcare binnen een lokale overheid
Webcare en conversatiemanagement zijn binnen een lokale overheid niet énkel belangrijk als het gaat over het afleveren van documenten of het melden van een putje in de weg.  Het opzetten van inclusieve beleving, toerisme en het community managen rond een overheidsmerk behoren ook tot de kerntaken van lokale besturen.
Bjorn Fripon @bjornfripon, Stafmedewerker digitale media - stad Genk.
14.00Politie Oost-Nederland. Alle politieteams in Oost-Nederland zijn live te volgen tijdens de MEGAVOLGDIENST. Tijdens zo’n dienst volg je real-time mee op de digitale achterbank van de politiediensten. Ervaringsdelen via VLOG met de Politie van Oost-Nederland.
14.30 - 15.25Workshop 'Ervaringsuitwisseling over sociale media monitoring met OBI4wan '
Bert Flossie @BertFlossie , expert communicatie Stad Sint-Truiden,
Nico Van Gestel @VGNico, adviseur Communicatie Aquafin,
Marie Godderis @MarieGodderis Coördinator – Dienst Communicatie, Onthaal & Protocol Koksijde
Katrien Gordts, @KatrienG_VVSG, communiceren en converseren @vvsg
Karin Vanhees, @karinvanhees, sociale media @stadmechelen
of
14.30

Sessie 3 van Tafelen rond

Voor sessies 3 en 4  kiest u terplekke uit volgende onderwerpen:

1.De politiezone Ronse is recent gestart met Facebook en met succes. Wat is hun strategie en wat willen ze bereiken?
Ervaringsdelen en inspiratie met korpschef Patrick Boel.
2.Met de imagocampagne #VANRSL verbindt Roeselare inwoners offline en via sociale media. Ervaringsdelen en inspiratie. Veronique Degryse, departementshoofd communicatie
3.Als Europees parlementslid Snapchat, Instagram en Facebook inzetten om in interactie te gaan met de kiezer en een blik achter de schermen.
Tom Vandenkendelaere @tomvdkendelaere, Europees parlementslid.
4.Mensen maken verhalen, ook op Facebook. Ervaringen, tips en inspiratie van de aanpak van Familiehulp op Facebook. San Cooreman @SanCooreman, manager marketing en communicatie, Familiehulp.
5.OBI4wan biedt een gebruiksvriendelijke tool voor online- en offline media monitoring, webcare, data-analyse, social analytics en content publishing. Demo's en meer info. @OBI4wan
6.Activeer jouw ambassadors en creëer maximale impact met Social Seeder. 
@socialseeder
7.De wereld van klantcontact, participatie en communicatie komen steeds meer samen. Hoe zullen gemeenten organisatiebreed een converserende, samenwerkende gemeente worden? Visie door Ewoud de Voogd @evoogd van Howaboutyou.
​8.e-MOVI: videocommunicatie biedt voor lokale overheden heel wat toegevoegde waarde in de relatie met burgers, bezoekers en toeristen. Denk maar aan de aankondiging en aftermovies van events, citymarketing, instructievideo’s voor gemeentelijke dienstverlening, veiligheidscommunicatie,… Met e-MOVI ga je zelf aan de slag: filmen, monteren en online publiceren vanop 1 toestel mét kwalitatieve audio.
9.Hoplr, het meest sociale netwerk. Praktijkvoorbeelden over buurtzorg, sociale cohesie, gerichte communicatie en burgerparticipatie @hoplr
10.Sociale media inzetten als educatie- en sensibiliseringscampagne.
De PZ Geel-Laakdal-Meerhout krikt via sociale media de kennis van de wegcode op. Aanpak en werkwijze, ervaringsuitwisseling en tips. Liesbet Trimpeneers @L_Trimpeneers, communicatieverantwoordelijke, Politiezone Geel-Laakdal–Meerhout
​11.Vacatures bekendmaken via Facebook, met advertenties en ambassadeurs werkt heel efficiënt en effectief in Lier.
Ervaringsdelen en tips van Jolien Lynen, medewerker interne communicatie. 
​12.Laagdrempelig converseren met burgers via WhatsApp
Tessa Verheecke, Stafmedewerker Communicatie, Gemeentebestuur en OCMW Evergem
​13. In Kortenberg geeft de burgemeester Facebook Live-sessie met de inwoners over o.a. elektronische dienstverlening en e-participatie.
Ervaringsdelen en inspiratie met Jaan Bartholomees, deskundige communicatie.
14.55Wissel
15.00Sessie 4  van Tafelen rond
15.25Kan je als politicus nog zonder sociale media anno 2017?  Sociale media aanpak van Staatssecretaris Theo Francken @FranckenTheo. Visie, tips en ervaringsdelen. 
16.00Afsluitend overzicht
16.10Netwerkdrink


 

Begeleiding

Nadja Desmet heeft een uitgebreide ervaring opgebouwd in het begeleiden van lokale besturen bij het uittekenen van hun sociale media strategie. Ze is bezieler en trainer van de populaire VVSG-opleiding 'Sociale media strategie voor lokale besturen' en de oprichter van de online academie sociale media met trainingen 'Zo past u sociale media toe', 'succesvol adverteren op Facebook', 'Instagram voor professioneel gebruik'... en 'Sociale media voor lokale politici'. Nadja is auteur van Twitter voor lokale besturen en Het Nieuwe Campagne Voeren

 

Standhouders

OBI4wan

​OBI4wan biedt een gebruiksvriendelijke tool voor online- en offline media monitoring, webcare, data-analyse, social analytics en content publishing.
Contacteer Alexander de Ruiter, alexander@obi4wan.nl,  +31 634 92 19 34.
www.obi4wan.nl

 ​

​​Social Seeder

Unlock the power of your ambassadors.
Contacteer Patrick De Pauw, patrick@socialseeder.com, +32 (0)15 796 715, +32 (0)475 844 255
www.socialseeder.com

​hoplr

Hoplr is het sociale netwerk voor je buurt. Om de kracht van een lokale gemeenschap te benutten kunnen bewoners initiatieven opstarten, meldingen maken, buurtfeesten organiseren of simpelweg hun​ buren leren kennen.
www.hoplr.com 

​​

​​​e-MOVI

Videocommunicatie biedt voor lokale overheden heel wat toegevoegde waarde in de relatie met burgers, bezoekers en toeristen. Denk maar aan de aankondiging en aftermovies van events, citymarketing, instructievideo’s voor gemeentelijke dienstverlening, veiligheidscommunicatie,… Met e-MOVI ga je zelf aan de slag: filmen, monteren en online publiceren vanop 1 toestel mét kwalitatieve audio.
Contacteer Roel Biesemans, ikwilvideo@e-movi.be, +32 (0)477 40 52 42
www.e-movi.be

Waar en wanneer

Dinsdag 5 december 2017, van 9.30 tot 16.30 uur, met onthaal vanaf 9 uur.
AuditoRium4
Sint-Denijslaan 489, 9000 Gent > bereikbaarheid
Maak gebruik van onze shuttles tussen station Gent-Sint-Pieters en AuditoRium4.

 

Deelnameprijs

165 euro per deelnemer voor VVSG-leden
259​ euro per deelnemer voor alle anderen

 

Inschrijven

Schrijf nu online in.
Graag ontvangen we uw inschrijving voor woensdag 29 november 2017.

 

Betaling

U betaalt na ontvangst van onze factuur.

 

Annuleren

Kosteloos annuleren is mogelijk tot en met maandag 27​ november 2017. De volledige deelnameprijs wordt aangerekend wanneer de annulering later plaatsvindt. Bent u onverwacht verhinderd of is het te laat om te annuleren? Laat u vervangen door een collega.

 

Info inhoudelijk

Nadja Desmet, sociale media strateeg  bij socialemediaburo.be
nadja@socialemediaburo.be, 0486 74 19 64​​​​, Twitter @nadjaDSLinkedIn  

 

Info praktisch

Willem Ceulemans, verantwoordelijke voor de organisatie van vorming en evenementen, VVSG-academie.
willem.ceulemans@vvsg.be, 02 211 55 06

 

Organisatie

Een samenwerking van de VVSG en socialemediaburo.be.

                           

Navigatie