Voor een sterk lokaal bestuur

Kies hieronder uw thema

Kinderopvangcaravan KDV 2017
Kinderbegeleiders tewerkgesteld in de kinderopvang van baby’s en peuters die wordt georganiseerd door een lokaal bestuur.


De kinderopvangcaravan komt naar je toe!
Goede kinderopvang vraagt de juiste persoon met het juiste talent op de juiste plaats. Die persoon ben jij! Met jouw inzet maak je als kinderbegeleider het verschil in de kinderopvang.
Kinderen stimuleren, rekening houden met hun noden, hen verzorgen, knuffelen.
Baby’s en peuters blijven boeien, de ouders onthalen en verwelkomen, zorg dragen voor jezelf en je collega’s zijn maar enkele van de vele taken die je dagelijks vervult.
Elke dag opnieuw kan de kinderopvang op jouw inzet rekenen.


Om je te inspireren organiseren het VVSG-Steunpunt Kinderopvang en Diverscity vijf studiedagen verspreid over Vlaanderen voor kinderbegeleiders die werken in de opvang van baby’s en peuters georganiseerd door een lokaal bestuur. Deze vormingen zijn gratis en in de eigen regio. Wij hopen jullie talrijk te mogen verwelkomen.  

 

Programma

0​9.00 uur: ​Onthaal met koffie en versnaperingen

09.30 uur: Workshopronde 1​

12​ .30 uur: Middagpauze met broodjeslunch

13.15 uur: Workshopronde 2​ ​

16.15 uur: Evaluatie

16.30 uur: Einde

 

Workshops 

Alle workshops duren drie uur. Halverwege elke workshop wordt een korte pauze ingelast.
Dezelfde workshops vinden in de voor- en in de namiddag plaats.
Kies één workshop in de voormiddag en een andere in de namiddag.

Voor sommige workshops is aangepaste kledij vereist, dit staat aangegeven bij de informatie over de workshops.


Opgelet: de meeste workshops zijn interactief en het aantal deelnemers is beperkt. Vlug inschrijven is dus de boodschap.

De workshops beschikbaar in Antwerpen zijn:

 

WS1   Verbindend communiceren met alle ouders (Hivset)      


Een goede samenwerking tussen de kinderopvang en ouders is voor iedereen een zegen. Communicatie met ouders is cruciaal. Elke dag opnieuw zet je hierop in. Ondanks je ervaring blijft het een uitdaging om het gesprek open te houden met ouders die afstand houden of zich eisend, claimend, familiair of hulpbehoevend opstellen. Met deze workshop willen wij je hulpmiddelen bieden om alert en weerbaar om te gaan met ‘minder gemakkelijke’ ouders en steun van collega’s in te roepen wanneer je ervaart dat communicatie met bepaalde ouders moeizaam verloopt.

 

WS2   Verbale agressie (Crime Control)      


Als kinderbegeleider word je soms geconfronteerd met agressie. Ouders worden mondiger en komen op voor hun mening. Jammer genoeg gebeurt dit niet altijd op een respectvolle manier. Dreigende taal, langdurige discussies, kwaadheid en frustraties maken het voor jou niet altijd even gemakkelijk.
Met deze workshop wil Crime Control je ondersteunen bij het omgaan met verbale agressie vanwege ouders. Je krijgt geen opvoedkundige modellen mee, maar wel tips en tricks om met tal van moeilijke situaties om te gaan.

 

WS3   Communiceren met anderstalige ouders (Hivset)  


Communicatie met anderstalige ouders is niet vanzelfsprekend. Is dit vooral te wijten aan een andere thuistaal, of maken religieuze of culturele verschillen het zo complex?
Aan de hand van een spel gaan we op een interactieve manier met dit thema aan de slag.
Via kennisvragen, doe-vragen, kanskaarten en stellingen leren we hoe we op een goede manier kunnen communiceren met deze ouders en omgaan met drempels.

 

WS4   Mindfulness, zorg dragen voor jezelf (Siddhartha)  


In deze workshop leer je wat bewuste aandacht en opvoeding voor de ontwikkeling van (jonge) kinderen precies betekent. Je verwerft inzichten en vaardigheden waardoor je jouw groep kinderen met een mindfull houding kunt begeleiden. Zo leer je aandacht voor de ademhaling te ontwikkelen. We gaan in op de samenhang van gedachten, gevoelens en lichaamsgewaarwording en leren hier bewuste keuzes in te maken. Tijdens deze vorming komen diverse meditatie- en yogaoefeningen aan bod. De oefeningen worden afgewisseld met een woordje theorie. Er is voldoende ruimte voor eigen inbreng en uitwisseling van ervaringen.

 

WS5   Natuurbeleving (Kleefkruid*)


Hoe kun je met baby’s en peuters de natuur ontdekken met alle zintuigen, met het ganse lijfje en leden? Hoe laat je kleine kinderen genieten van de rust én de uitdagingen die de natuur ons biedt? Wat kan met stappers en peuters? Hoe zorg je dat baby’s voldoende buiten komen? Wat als het regent, te koud of net te warm is? In deze workshop bekijken we hoe ‘buitenspeelvriendelijk’ je opvang is en hoe je de buitenspeelkansen van hele kleine kinderen kan verhogen (meer buiten) en verbeteren (gevarieerde speelkansen). Dit is een actieve vorming waarbij we samen uitproberen, samen nadenken en samen stappen zetten naar meer natuurvriendelijke opvang. Omdat we (ook bij minder goed weer) naar buiten gaan, breng je het best aangepaste kledij mee zoals een regenjas, schoenen en een warme trui.


WS6    Interactief voorlezen (Naratta)

 

Waarom is voorlezen voor baby’s en peuters belangrijk? Kan je eigenlijk al voorlezen voor baby’s?
Wat betekent ‘interactief voorlezen’ en hoe doe je dat?
Wat verzin je bij een boekje, hoe zeg je het en hoe leg je het uit?
In deze workshop zoeken we samen uit hoe we interactief kunnen voorlezen voor jonge kinderen.

 

WS7 Omgaan met gevoelens van kinderen (Kroost)

 

Het is belangrijk dat kinderen de kans krijgen om hun gevoelens te tonen en de gelegenheid krijgen om te oefenen. De verschillende gevoelens hebben immers een belangrijke functie in hun ontwikkeling. Hoe kan je een kind erkennen en begrijpen in zijn emoties, maar tegelijk begrenzen in zijn gedrag?

In deze workshop kom je te weten hoe je aandacht kan hebben voor gevoelens bij kinderen en er gepast kan op reageren. We gaan concreet aan de slag met allerlei herkenbare situaties en beeldmateriaal, en reiken materiaal aan waarmee je kan werken in de opvang.

 

WS8 Diversiteit binnenbrengen (Hivset)

 

In de kinderopvang kom je kinderen en ouders tegen met totaal verschillende achtergronden op het vlak van taal, cultuur, religie, thuissituatie, ...

Het is enorm belangrijk kinderen van jongs af aan te laten wennen aan verschillen in de brede zin van het woord. Opvoeden betekent immers kinderen vertrouwd maken met de superdiverse wereld van vandaag en hen daarop voorbereiden. Respect voor diversiteit en ieders identiteit straal je als kinderbegeleider uit in de activiteiten en in je eigen houding. Hiervoor bestaan mooie methodieken en zijn er veel kant-en-klare materialen. In deze workshop verken en ervaar je wat diversiteit is en kom je te weten hoe je ermee kan omgaan in jouw kinderopvang (in activiteiten of met materialen).

 

WS10 Muziek met kinderen (Tamboeri)

 

Muziek maken met kinderen is leuk! We werken doe- en ervaringsgericht en gaan meteen aan de slag. Je ontdekt nieuw liedjesmateriaal, eenvoudige muzikale spelletjes en gaat aan de slag met eenvoudige instrumenten geschikt voor kinderen van 0 tot 3 jaar. Je wordt geïnspireerd en krijgt concrete hulpmiddelen om daags na de vorming al muzikaal aan het werk te gaan in jouw opvang.

Er is ruimte voor vragen (muziek en dagstructuur, muziek en troost, muziek en welbevinden/sfeer in de groep, muziek en ontwikkeling, muziek en conflict, vals zingen, muziek en beweging, ...), eigen inbreng van ideeën en feedback.

 

Waar en wanneer

Vrijdag 20 oktober 2017
Elzenveld, Lange Gasthuisstraat 45, 2000 Antwerpen (> bereikbaarheid)

 

Voor

Enthousiaste kinderbegeleiders tewerkgesteld in de kinderopvang van baby’s en peuters die wordt georganiseerd door een lokaal bestuur.


Verantwoordelijken die graag mee-leren, zijn van harte welkom. Omdat het leren van de kinderbegeleiders prioriteit heeft, vragen we je om jouw deelname als verantwoordelijke vooraf goed af te wegen en vooral tijdens de workshop zelf het leren van de kinderbegeleiders niet te hinderen..

 

Deelnameprijs

GRATIS, inclusief koffie met versnaperingen en broodjeslunch.
De reële kostprijs van de vorming wordt niet aangerekend. Dit is mogelijk dankzij financiering uit het VIA4-akkoord. Het VIA4-akkoord is een Vlaams intersectoraal akkoord voor de openbare social profitsector dat werd afgesloten tussen de VVSG vzw, de drie erkende vakbonden en de Vlaamse regering. Met deze Vlaamse middelen kan de VVSG een ondersteuningsaanbod ten aanzien van de kinderopvang uitwerken.

 

Inschrijven

Je kan inschrijven vanaf 15 februari 2017 tot 6 oktober  2017 en dit via http://congrescentrum.vvsg.be.

Voor meerdere inschrijvingen kan u het inschrijvingsformulier invullen: KDVInschrijvingsformulier koc_GROEPSinschrijving.xlsx . De wachttijd kan tijdens drukke periodes oplopen voor de verwerking van de inschrijvingsformulieren, u kan dit vermijden door elektronisch in te schrijven via http://congrescentrum.vvsg.be.

TIP! Indien je elektronisch inschrijft via http://congrescentrum.vvsg.be ben je meteen zeker van je plaats (indien voldoende plek), je krijgt onmiddellijk een bevestigingsmail.

 

Annuleren

Kosteloos annuleren is mogelijk tot 6 oktober 2017.

Bent u onverwacht verhinderd of is het te laat om te annuleren? Laat u vervangen door een collega.

De deelnameprijs van 90 euro wordt aangerekend wanneer de annulatie later, zonder geldige reden, plaatsvindt.

 

Info praktisch

Elke Van den Wijngaert, Organisatieverantwoordelijke VVSG-academieteam

koc@vvsg.be, 02 211 56 60

 

Organisatie

Knipsel.JPG 

Navigatie