Voor een sterk lokaal bestuur

Schrijf in voor de nieuwsbrief

Kies hieronder uw thema

Sociale economie

Voor een sommige mensen is een gewone baan in de reguliere arbeidsmarkt  (nog) geen haalbaar doel. Dit kan verschillende reden hebben, zoals een lage scholingsgraad, en hangt vaak samen met een aantal persoonsgebonden problemen die op korte termijn niet opgelost kunnen worden zoals armoede, psychische problemen, een handicap of een moeilijke familiale situatie.

Deze mensen hebben nood aan ondersteuning en begeleiding op maat.

Om deze mensen ook een passend jobaanbod te geven werden er een aantal maatregelen uitgewerkt met de focus op opleiding en begeleiding, zodat deze mensen niet in de kou blijven staan, en op termijn misschien zelfs terecht kunnen in de reguliere economie.

Gelijktijdig dient er een maatschappelijke meerwaarde gerealiseerd te worden. Daarom tracht men via het beleid onder meer de opname van de principes van MVO in de organisaties te stimuleren, en een aanvullende maatschappelijke dienstverlening uit te bouwen.

Recent werd de sector 'sociale economie' hervormd. Zo spreken we niet langer over beschutte en sociale werkplaatsen, maar over 'maatwerk'. Ook is er een nieuw Decreet Lokale Diensteneconomie, en bestaat er nu één ondersteuningsstructuur voor de hele sector.

 

Het Vlaamse kader voor sociale economie:

kader SE.png 

 Een PPP over de hervorming van de sector vind je hier

 

 

Navigatie