Voor een sterk lokaal bestuur

Schrijf in voor de nieuwsbrief

Kies hieronder uw thema

IMI

Wat?

Het IMI, voluit Interne Markt Informatiesysteem, is een meertalig elektronisch instrument voor de uitwisseling van informatie tussen bevoegde autoriteiten in de gehele Europese Economische Ruimte (EER).  Deze online module werd ontwikkeld door de Europese Commissie in partnerschap met de lidstaten.

Met het IMI wordt de de communicatie tussen overheidsdiensten op nationaal, regionaal en lokaal niveau vergemakkelijkt.  De bevoegde autoriteiten van de 30 lidstaten van de EER kunnen immers met elkaar via IMI op een vlotte wijze en in de eigen taal communiceren.

Als'bevoegde authoriteit' zullen ook lokale besturen in contact kunnen treden met een bevoegde overheid (centraal, decentraal) in de in een van de andere Europese landen.   Wanneer kan IMI u als lokaal bestuur helpen? Bij voorbeeld ...

  • Als u informatie nodig heeft van de overheid in een ander land maar niet weet waar u moet aankloppen.
    IMI brengt u in contact met de juiste gesprekspartner.
  • Als u weet met wie u contact moet opnemen maar zijn of haar taal niet spreekt.
    IMI biedt u allerlei vertaalde standaardvragen en antwoorden. Voor sommige talen kunt u ook een machinevertaling vragen.

B.v. een Duitse aannemer gaat in uw stad een nieuw winkelcentrum bouwen, en u weet niet of zijn hijskraan wel gekeurd is in Duitsland.

Deze tool zal niet alleen voor de Dienstenrichtlijn gebruikt worden; de EU beoogt meerdere applicaties voor verschillende richtlijnen.  Na de beroepskwalificaties, zijn de diensten de tweede toepassing voor het IMI.

Het Agentschap Binnenlands Bestuur staat in voor de ondersteuning van de lokale besturen.

Meer informatie

Verdere informatie vindt u hier:

- Presentatie op de VVSG studiedag over IMI (Neophytos Nicolaides)

- Brochure van de Europese Commissie over IMI

Navigatie