Voor een sterk lokaal bestuur

Kies hieronder uw thema

Maatregelen

Heel wat gemeentebesturen voeren een actief binnenstedelijk beleid, een detailhandelsbeleid en/of een gericht leegstandsbeleid.  Maatregelen om leegstand aan te pakken kunnen erg variëren. Van structurele maatregelen zoals een nieuwe afbakening van het kernwinkelgebied, over maatregelen die een tijdelijke invulling nastreven, tot – letterlijk – window dressing, het bedekken van winkeletalages met stickers. De aanpak van leegstand is er ook een van wortel en stok: besturen stellen een diverse set aan subsidies ter beschikking én proberen met heffingen de leegstand te bestrijden. 

Enkele zaken blijken duidelijk uit de praktijk.  Leegstand wordt veroorzaakt door verschillende factoren. Leegstand manifesteert zich ook op verschillende plaatsen, gaande van kansrijk tot kansarm. In functie daarvan moet de aanpak van leegstand ook weloverwegen en op maat gebeuren. Want even goed weten we dat leegstand niet zomaar verdwijnt.  Daarom bundelen we in dit hoofdstuk een ruimte set van mogelijke leegstandsmaatregelen. Waarbij een enkele maatregel nooit zal volstaan, maar daarentegen gekaderd moet worden in een bredere aanpak die gestoeld is op een grondige analyse van de problematiek.

Op onderliggende webpagina's gaan we dieper in op volgende aspecten:

 

De VVSG maakt momenteel werk van een digitaal handboek Kernversterkend Winkelbeleid van A tot Z, dat vanaf begin 2018 beschikbaar zal zijn.

Navigatie