Voor een sterk lokaal bestuur

Schrijf in voor de nieuwsbrief

Kies hieronder uw thema

Weddenschappen

Wedkantoren

De wet van 7 mei 1999 op de kansspelen reglementeert vanaf 1 januari 2011 de wedkantoren. Dit zijn de kansspelinrichtingen klasse IV waar weddenschappen worden aangenomen.

Voor het inrichten van weddenschappen iseen vergunning F1 wettelijk verplicht. De inrichters van weddenschappen zijn voornamelijk grote spelers als Unibet, Ladbroke's, Stanleybet, ... 

Voor het aannemen van weddenschappen is een vergunning F2 vereist. De Kansspelcommissie kent al dan niet een vergunning toe. De aanvrager van de vergunning F2 is wettelijk verplicht het advies van de burgemeester van de gemeente waar het wedkantoor gelegen is, in te roepen. De burgemeester kan op zijn beurt bezwaar aantekenen in het advies.

Niet geregulariseerde en dus niet vergunde wedkantoren melden aan de Kansspelcommissie

Vanaf 1 januari 2011 moeten wedkantoren over een vergunning F2 beschikken. Wedkantoren die bestaan van voor deze verplichting hadden tot 1 maart 2011 de tijd om een regularisatieaanvraag in te dienen bij de Kansspelcommissie (KSC). Na regularisatie kan het wedkantoor zijn activiteiten verderzetten mét de vereiste vergunning. Heel wat gemeenten moeten echter toezien hoe voormelde wedkantoren nog steeds opereren zonder dat zij over een vergunning beschikken. Het verwerken van deze regularisatieaanvragen kost de Kansspelcommissie ongetwijfeld veel tijd. Maar gemeenten weten  niet of een wedkantoor wel tijdig een regularisatieaanvraag gedaan heeft en of het bijgevolg enkel een kwestie van tijd is eer het wedkantoor een vergunning kan voorleggen. We raden de gemeenten aan de KSC te informeren over deze (nog) niet-vergunde wedkantoren.  Anders dreigt de wet van 7 mei 1999 op de wet van 10 januari 2010 dode letter te blijven.

Navigatie