Voor een sterk lokaal bestuur

Schrijf in voor de nieuwsbrief

Kies hieronder uw thema

ICT-raamcontracten

 

ICT en raamcontracten gaan hand in hand. Over de (gemeente)grenzen samenwerken is soms al wat moeilijker. Dit neemt niet weg dat er talloze manieren bestaan om ICT-investeringen en aankopen vlotter te doen verlopen.

Om te beginnen is zijn er de Vlaamse ICT-contracten die vanaf nu allemaal openstaan voor lokale besturen. Alle info vind je hierover op hun website. 

Daarnaast stoomden we een tekst klaar die op bevattelijke wijze inzicht moet geven in de wereld van raamcontracten, opdrachtencentrales, samenaankopen e.d.m. zonder te moeilijk willen zijn. De auteur is Luk Van Beneden. Luk was jarenlang ICT-directeur van de stad Kortrijk en voortrekker in raamcontracten, samenaankopen en samenwerking. Hij schreef vanuit zijn ervaring de belangrijkste zaken in verband met samenaankopen bij elkaar.

Dit vademecum biedt alle beleidsmakers, project- of aankoopverantwoordelijken die betrokken zijn bij overheidsopdrachten een praktijkgericht overzicht van de nieuwste mogelijkheden en ontwikkelingen op het terrein. Samenaankopen is voordelig en leidt tot betere resultaten, maar staat nog altijd in de kinderschoenen. Toch is het handig gebruik te maken van bestaande initiatieven en kunnen raamcontracten samenaankopen gemakkelijker mogelijk maken.

We geloven in een structurele inbedding van die nieuwe mogelijkheden. We lichten daarom naast voorbeelden bij lokale besturen ook de samenaankopen en raamcontracten toe bij de Vlaamse Overheid en bij de provincies.

We willen met deze tekst de drempelvrees bij het samenaankopen wegnemen zowel voor de organisator als de deelnemer: "Hoe moet je dat aanpakken? Hoe verloopt dan de gunningsprocedure ? … Passen we de wet op de overheidsopdrachten wel correct toe…?"

De tekst is tot stand gekomen in een proces met workshops en terugkoppelingen en is algemeen toepasbaar. Uiteraard zijn de persoonlijke ervaringen van de auteur met samenaankopen en raamcontracten in het ICT-domein bij de stad Kortrijk een belangrijke inspiratiebron én motivatie.

De tekst bevat o.a.

  • een overzicht van het hoe en wat van samenaankopen
  • een overzicht van bestaande raamcontracten waarbinnen je vrij kan aankopen
  • een stappenplan om zelf aan de slag te gaan
  • woordenlijst
  • regelgeving
  •  
Reacties, aanvullingen e.d.m. altijd welkom.

 

De informatie op deze pagina werd aangepast op 7 april 2011.

| |

 Links

 Documenten

Navigatie