Voor een sterk lokaal bestuur

Schrijf in voor de nieuwsbrief

Kies hieronder uw thema

Gemeentelijke participaties

De Vlaamse gemeenten participeren via allerlei tussenstructuren in heel wat entiteiten die actief zijn in verschillende sectoren: energie, water, streekontwikkeling, afval, enz.

Op deze pagina bieden we achtergrondinformatie over een aantal belangrijke spelers, met bovendien de ruimte om de laatste ontwikkelingen op te volgen. 

Naar aanleiding van de ophef begin 2017 over gemeentelijke participaties, mandaten, enz., stelde de Vlaamse overheid in samenwerking met de VVSG een inventaris op van de bestaande situatie.

Eandis

Eandis is het samenwerkingsverband van de (tot eind 2014) gemengde distributienetbeheerders voor elektriciteit en aardgas Gaselwest, Imea, Imewo, Intergem, Iveka, Iverlek en Sibelgas, die ook de aandeelhouders van Eandis zijn. Een poging om die aandeelhouders in 2016 te fuseren tot één grote intercommunale ging uiteindelijk niet door. 

Gemeentelijke Holding

De Gemeentelijke Holding is in handen van de gemeenten en provincies en participeerde o.m. in Dexia Holding. Op 7 december 2011 besliste een buitengewone algemene vergadering om de Gemeentelijke Holding te vereffenen. Die vereffening is vandaag nog steeds bezig.

Infrax

Infrax is het samenwerkingsverband van de zuivere distributienetbeheerders voor elektriciteit en aardgas Infrax Limburg, IVEG, Infrax West (WVEM) en PBE en de rioolbeheerder Riobra.

Publigas

Publigas is een holding in handen van een reeks gemeentelijke tussenstructuren. Publigas is de hoofdaandeelhouder (ruim 77%) van Fluxys NV. Fluxys NV heeft zelf ca. 90% in handen van Fluxys Belgium, de beheerder van het transportnetwerk voor aardgas. Daarnaast heeft Fluxys NV nog andere (internationale) participaties.

Publi-T

Publi-T is een holding in handen van een reeks gemeentelijke tussenstructuren. Publi-T is de belangrijkste aandeelhouder (ca. 45%) van Elia System Operator NV, de beheerder van het transmissienetwerk voor elektriciteit.

Vlaamse Energieholding

De Vlaamse Energieholding is een holding in handen van een reeks gemeenten, gemeentelijke tussenstructuren en financiële instellingen met een participatie in o.a. Publigas (14,3%) en Publi-T (4,0%).

Navigatie