Voor een sterk lokaal bestuur

Schrijf in voor de nieuwsbrief

Kies hieronder uw thema

Publicaties Vrijetijdsbeleid

Scheuren in cultuur. Prikkelende inzichten over lokaal cultuurbeleid in Vlaanderen

De toekomst van het lokaal cultuurbeleid, dat was het uitgangspunt voor deze publicatie. Sinds 1 januari 2016scheurencultuur.jpg zijn de middelen voor het lokaal cultuurbeleid geïntegreerd in het Gemeentefonds.

Waar de Vlaamse overheid tot nu toe een aansturende en controlerende rol had, zal zij in de toekomst meer ondersteunend en stimulerend optreden. Dit zorgt voor uitdagingen, maar zeker ook voor kansen!

Ook onze maatschappij is de laatste decennia grondig veranderd omwille van de digitalisering. Welk effect heeft dit op het de traditionele bibliotheek, het cultureel centrum of het plaatselijke museum?

In 'Scheuren in cultuur. Prikkelende inzichten over lokaal cultuurbeleid in Vlaanderen' komen erg diverse en prominente stemmen aan bod, wat zorgt voor de nodige spanning en frictie. Elk met hun eigen toekomstvisie. Van beleidsmakers, over artiesten tot de bezoeker.

Bekijk ook dit filmpje met o.m. minister van cultuur Sven Gatz.

 

Toekomsten Vrijetijdsbeleidcover.jpg

Lokaal vrijetijdsbeleid gaat in hoofdzaak om jeugd-, cultuur- en sportbeleid. Deze sectoren hebben zich de voorbije decennia stevig verankerd in het gemeentebeleid. Maar ook erfgoed en toerisme en het kunstenbeleid komen naar voren. Auteurs Chris Peeters en Hilde Plas reiken vele inzichten, ideeën, feiten en praktijkvoorbeelden aan die gemeenten aanmoedigen de opbouw en ontwikkeling van een sterk en samenhangend vrijetijdsbeleid ter harte te nemen. Trends, doelgroepen, het ABC van de regelgeving, instrumenten, concrete handreikingen en vele praktijkvoorbeelden komen aan bod.

 U kan deze via Politeia verder inkijken en bestellen.

 

Jeugd, Sport, Cultuur en Erfgoed: een ambitieuze vrijetijdscocktail

Vrijetijdsbeleid in de gemeentelijke meerjarenplanning

ISB, VVJ, LOCUS, FARO en VVSG werkten samen een praktijkgerichte vorming uit over de rol die lokale vrijetijdsprofessionals kunnen spelen in het gemeentelijk meerjarenplan. Het doel van deze vorming was om professionals uit het lokaal sport-, jeugd-, cultuur- en cultureel-erfgoedbeleid informatie, inspiratie en instrumenten aan te reiken om optimaal te kunnen inspelen op de gemeentelijke meerjarenplanning.

Volgende vragen en input kwamen onder meer aan bod:

  • De gemeentelijke Meerjarenplanning in vogelvlucht

         presentatie van Hilde Plas, stafmedewerker cultuur en erfgoed

  •  Welke trends en uitdagingen zien we vandaag binnen de vrijetijdssectoren?

          Lezing van Mark Suykens “Ambitieus besturen in moeilijke tijden” n.a.v. Trefdag 2012 (volledig)

           "Maatschappelijke en bestuurlijke trends" fragmenten uit de lezing van Mark Suykens

Op de VVSG-webpagina ‘beleids- en beheerscyclus’ vindt u meer interessant materiaal over de opmaak van meerjarenplan en BBC zoals eerste hulp bij de omgevingsanalyse.

Ook de webpagina over verplichte participatie bevelen we u warm aan als wegwijzer.

Tijdens onze vormingen maakten we gebruik van de spelmethodiek ‘Win zoveel je kan!’. Deze methodiek werd op onze vormingsbehoeften afgestemd door Jim Baeten van TRIZONE .

                                         

Navigatie