Voor een sterk lokaal bestuur

Schrijf in voor de nieuwsbrief

Kies hieronder uw thema

Jeugd

Goede kampzomer begint met goede afspraken

VVSG roept gemeenten op om zich te engageren rond het Kampcharter

Zo'n half miljoen kinderen en jongeren vertrekken vanaf begin juli op zomerkamp. Het gloednieuwe Kampcharter tussen jeugdorganisaties, Vlaamse gemeenten en kampuitbaters moet van dit gebeuren een nog groter feest maken. Vlaams minister voor Jeugd Sven Gatz zette maandag 26 juni samen met Wim Dries, voorzitter van de VVSG, en CJT, VVJ en het verzameld jeugdwerk zijn handtekening onder het charter. Deze engagementsverklaring vraagt aan alle partijen vooral een groot onderling begrip. Goede afspraken en respect voor elkaar zijn de basis van een goede kampzomer.

De Vlaamse gemeenten en hun jeugddiensten spelen een sleutelrol bij de realisatie van zomerkampen. Ze ondersteunen lokale jeugdwerkverenigingen die op kamp gaan en zijn vaak gastgemeente. De populairste gastgemeenten ontvangen tientallen groepen per zomer. De gemeente is daarnaast een belangrijke partner voor de uitbaters van jeugdverblijven en kampterreinen. Het gemeentebestuur draagt bovendien een verantwoordelijkheid: jeugdwerkgroepen moeten indien nodig op de gemeente kunnen rekenen. Heldere afspraken en een positief onthaalbeleid zijn dan ook onmisbaar, zowel voor de plaatselijke bevolking als voor de verblijvende jeugdgroepen.

"De VVSG wil uitwisseling onder de gemeenten stimuleren en streeft naar kwalitatieve verdieping en dit in nauwe samenwerking met de jeugdsector en de uitbaters. Zo kan de vrijstelling van de toeristenbelasting en een nog actievere rol van onze jeugdambtenaren voor meer dynamiek zorgen."

Wim Dries, voorzitter Vereniging voor Vlaamse Steden & Gemeenten (VVSG) en burgemeester van de populaire kampgemeente Genk.

"Vanuit VVJ willen we jeugdambtenaren stimuleren om als antenne te fungeren. Als gastgemeente, voor een gastvrij kader en onthaal van de jeugdgroepen die neerstrijken in de gemeente. En als ondersteuner van de jeugdgroepen uit de eigen gemeente die uitzwerven naar andere gemeenten. Zorgen dat ze zorgeloos op kamp kunnen vertrekken en weten waar ze kunnen aankloppen. De jeugdambtenaren zijn de handen en voeten van het lokale bestuur om dit waar te maken."

Astrid Roeges, voorzitter Vereniging Vlaamse Jeugddiensten (VVJ)

Wil je alles weten over het Kampcharter dan kan je terecht op: https://www.opkamp.be/kampcharter

Lees hier het persbericht.

Meer info? Contacteer Chris Peeters, VVSG-stafmedewerker Jeugd

banner-klein-kampcharter.jpg 

  

 Lees in Lokaal

Op huisbezoek bij tienermama's

Advies-GPS voor adviesraden

Kindvriendelijke straten-brochure

(Lokaal nr.5, mei 2016)

Bolderburen-City – Op zoek naar de bespeelbare stad

(Lokaal nr. 3, maart 2016)

Dilbeek bekroond tot jeugdgemeente

(Lokaal nr.2, februari 2016)

Voor een abonnement op Lokaal klik hier

Navigatie