Voor een sterk lokaal bestuur

Schrijf in voor de nieuwsbrief

Kies hieronder uw thema

Vorming ethisch bankieren voor lokale besturen

​Duurzaam bankieren ​biedt zowel economische als sociale en ecologische voordelen. Op welke manier kunnen gemeenten duurzaam investeren en beleggen? Hoe kunnen zij burgers stimuleren om hetzelfde te doen? Deze vorming geeft pasklare antwoorden én inspiratie, voor zowel lokale politici als ambtenaren die het eigen financieel beleid willen verduurzamen en burgers willen sensibiliseren voor duurzaam beleggen.

Want de investeringen van vandaag bepalen de wereld van morgen. Sinds de financieel-economische crisis, wordt alsmaar meer belang gehecht aan ethische criteria en vereisten op het gebied van milieu, sociale prestaties, goed bestuur en transparantie. Ethisch bankieren leeft dan ook steeds meer bij overheden, maar ook bij bedrijven en universiteiten. Zelfs financiële instellingen en grootbanken beginnen te kantelen. Samen kunnen consumenten druk uitoefenen om het financiële systeem te veranderen. Lokale besturen spelen daarin een belangrijke rol, ook al kan het klein beginnen met één spaarrekening of belegging. Belangrijk is dat duurzaamheid geen prijskaartje heeft. Duurzaamheid is evenmin een hol begrip, wel je eigen invulling van niet-financiële criteria. Wil je hiermee aan de slag, maar weet je niet goed hoe? Dan is dit leertraject iets voor jou!

Programma​​

We bieden twee inhoudelijk verschillende vormingen aan, op verschillende data en locaties. Sessie 2 en 3 zijn hetzelfde.

Sessie 1: ethisch bankieren op de agenda zetten

​Sessies 2 en 3: ethisch bankieren in de praktijk

​Voor wie
schepenen en ambtenaren
duurzaamheid en mondiaal
beleid, andere geïnteresseerden
​​schepenen financiën, 
financieel directeurs, medewerkers financiële dienst, andere schepenen/ambtenaren
​Inhoud   ​Wat kan je als ambtenaar Lokaal Mondiaal Beleid of Duurzaamheid doen om het thema ethisch bankieren in jouw gemeente op de kaart te zetten? In deze vorming leidt FairFin vzw je in in deze thematiek: wat doet de bank met ons geld, wat zijn de grote problemen van het financieel systeem en hoe kunnen burgers en overheden hier iets tegen doen? FairFin geeft tips en opent een discussie over drempels en kansen. De gemeente Turnhout deelt haar ervaringen met enkele succesvolle lokale projecten. Forum Ethibel gaat dieper in op de financiën van gemeenten en geeft handvaten om daarmee aan de slag te gaan. Hoe kan er meer transparantie komen in het financiële beheer van een stad of gemeente, waar liggen de accenten voor maatschappelijke meerwaarde en wat zijn de mogelijkheden om stapsgewijs te verduurzamen?
 Over welke opties beschik je als financieel beheerder om ethisch te investeren en je betaalverkeer duurzamer te maken? Welke sociale en milieugevolgen hebben investeringen en leningen? Hoe verzoen je rendement en maatschappelijke return en hou je tegelijkertijd het risico binnen de perken? Welke audits kan je laten uitvoeren en welke labels en certificeringen bestaan er? Ontdekt het allemaal op deze vorming! Forum Ethibel en FairFin vzw halen alles uit de kast zodat jouw gemeente het verschil kan maken. Dat het kan, verneemt u uit eerste hand van de gemeente Nazareth, een van de koplopers in Vlaanderen wat betreft ethisch bankieren.
​Data en locatie
​Timing

09.00 - 09:30: Onthaal met koffie

09.30 - 12.15: Workshops met Ethibel en FairFin vzw

12.15 - 12.45 : Turnhout aan het woord

12.45 - 13.30: Netwerkmoment met broodjes

​09.00 - 09:30: Onthaal met koffie

09.30 - 12.15: Workshops met Ethibel en FairFin vzw

12.15 - 12.45 : Gemeenten aan het woord

12.45 - 13.30: Netwerkmoment met broodjes

 

Deelnameprijs

Deze vormingen zijn gratis, maar inschrijven is verplicht.

Inschrijven

Schrijf nu in voor via http://academie.vvsg.be/.
Graag ontvangen we uw inschrijving ten laatste een week voor de start van de vorming.

Info inhoudelijk

Jules De Winter, stafmedewerker VVSG-internationaal
jules.dewinter@vvsg.be, 0472 03 76 91

Info praktisch

Willem Ceulemans, verantwoordelijke voor de organisatie van vorming en evenementen, VVSG-academie
willem.ceulemans@vvsg.be, 02 211 55 06

Organisatie

Een organisatie van VVSG met de steun van de Vlaamse overheid, Departement Buitenlandse Zaken, afdeling Mondiale Uitdagingen.

       

 

Navigatie